Lucrarea lui Cristian Moşneanu intitulată „Nicolae Iorga şi Francmasoneria – completări şi analiză critică asupra scrierilor marelui savant despre masonerie” aduce informaţii inedite despre o epocă mai puţin relevată în documentele istorice în care de la începuturile ei masoneria a avut un rol deosebit.

Aşa cum arată şi autorul în introducere, cartea în sine este formată din două părţi care se întrepătrund: prima este reprezentată de menţionarea sumarizată a scrierilor lui Iorga despre masonerie, iar cea de a doua cuprinde analiza, corectarea dacă este cazul, şi completarea cu noi informaţii provenite ulterior trecerii în nefiinţă a marelui istoric sau necunoscute de el în timpul vieţii.

Autorul face în lucrare referiri la personalitatea ilustrului istoric Nicolae Iorga care nu a scris despre masonerie pătruns de un ezoterism profund, ci a surprins o epocă de prefaceri în care lanţul masoneriei universale se întindea din Anglia până în răsăritul Europei – Moscova (Rusia) şi care a avut o influenţă covârşitoare începând cu a doua jumătate a secolului a XVIII-lea şi secolul al XIX-lea.

Consider că autorul are o contribuţie deosebită în care încearcă să prezinte adevărul despre trecutul nostru, în general agitat şi nefericit şi să contribuie cu un crâmpei de mică istorie masonică prin intermediul celor care au avut aplecare spre rolul francmasoneriei şi francmasonilor români din perioada sfârşitului de secol XVIII.            

Prof. Univ. Dr. Petre Buneci

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

⸫⸫⸫⸫©2021 Cristian Moşneanu ⸫ Toate drepturile rezervate ⸫ Site cu content original⸫ Contact: cristian.mosneanu@gmail.com⸫⸫⸫⸫⸫