Care au fost resorturile din spatele ideii apariției acestei cărți? Răspunsul este cât se poate de simplu: anul acesta se împlinesc 140 de ani de Royal Arch în Romania și este un bun prilej ca să marcăm acest moment printr-un mic studiu prin care atât Frații români cât și cei străini să cunoască evoluția acestui ordin până în prezent în România. Dorim să subliniem, de asemenea, că această lucrare reprezintă, în oglindă, modul cum au evoluat evenimentele: istoria masoneriei simbolice s-a întrepătruns cu cea a Arcului Regal, de aceea am subliniat cele mai importante evenimente (în paralel) din evoluția ambelor entități nu numai pe plan național, dar și în cel mondial. De ce este importantă această carte pentru istoriografia masonică în principal și cea românească în subsidiar? În primul rând dorim să spunem, că este prima lucrare din România dedicată exclusiv masoneriei Arcului Regal și ca atare vom avea o bază și un punct de pornire peste care vom putea construi ulterior. Pe de altă parte, Masoneria Arcului Regal este parte componentă a masoneriei regulare românești, iar cartea vine ca o mică completare la istoria ordinului nostru.
Fiind vorba despre o lucrare deschizătoare de drum în peisajul istoriei masonice românești am putea spune că totul este nou. Totuși există multe elemente pe care le-am preluat având ca surse secundare diverse articole sau studii. Noutatea constă în faptul că în urma cercetării am adus la lumină pentru prima oară în istoriografia noastră faptul că Royal Arch, la acea vreme se găsea doar în Regatul Unit și în România. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

⸫⸫⸫⸫©2021 Cristian Moşneanu ⸫ Toate drepturile rezervate ⸫ Site cu content original⸫ Contact: cristian.mosneanu@gmail.com⸫⸫⸫⸫⸫